הגדרת תאונת דרכים נמצאת בסעיף 1 לחוק הפלת"ד בהגדרות, וזו הלשון:
״תאונת דרכים – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי.
ואולם, לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אדם, הנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב מנועי.״
תאונות דרכים אם כן, הם לא רק דבר אחד, אלא שלל אירועים העלולים להתרחש, על מנת שהאירוע יכלל בחוק, יש להוכיח כי השימוש ברכב נעשה למטרות תחבורה.
להלן כמה דוגמאות שאינן מהוות התנגשות בין כלי רכב
ומוגדרות כתאונת דרכים על פי החוק:
כניסה ויציאה מהרכב – אם נכנסת או יצאת מהרכב כשהמנוע דומם ונפגעת כתוצאה מכך. אם נתקלת בסף הכניסה, נפלת ושברת יד או רגל, אם סובבת את הרגל או שנגרמה לך פגיעה בברך.
כדי שאלה ייחשבו כתאונת דרכים, יהיה עליך להוכיח שלכניסה וליציאה מהרכב יש קשר לשימוש התעבורתי ברכב, כלומר להתחלת נסיעה או סיום נסיעה.
טיפול דרך או תיקון דרך – אם קרתה תקלה לרכב תוך כדי נסיעה, ועצרת בצד הדרך כדי לחכות שיתקרר, ותוך כדי פתחת את מכסה המנוע ואת מכסה הרדיאטור ומים רותחים ניתזו על פניך וגרמו לכוויות בפנים או בגוף– זו ככל הנראה תאונת דרכים.
אם תוך כדי נסיעה עצרת בצד כדי להחליף גלגל כתוצאה מתקר שקרה ותוך כדי החלפת הגלגל הרכב נפל על רגלך ושבר אותה – זו ככל הנראה תאונת דרכים.
התדרדרות או התהפכות – החנית את רכבך בעלייה אך שכחת להרים את בלם היד ולאחר שיצאת מהרכב ומנוע הרכב כבוי, הרכב התדרדר בירידה ועלה על כף רגלך – זו ככל הנראה תאונת דרכים, למרות שמנוע הרכב כבוי.
התנתקות של חלק מרכב – אם תוך כדי נסיעה עפה אבן ממשאית ונכנסה לך לעין, זו ככל הנראה תאונת דרכים. גם אם במהלך נסיעתה של מלגזה עמוסה בסחורה, חלק מהסחורה נפלה על רגלך ושברה אותה – זו ככל הנראה תאונת דרכים.
ישנם מקרים רבים הקורים מידי יום לאנשים אך אינם נתפסים כתאונת דרכים.
אירועים אלה, ורבים נוספים, מוגדרים על פי החוק כתאונת דרכים, וניתן לקבל עבורם פיצוי בגין פגיעה שנגרמה כתוצאה מאותה תאונה.
איך לפעול לאחר שהתרחשה תאונה
מיד לאחר התאונה וככל שהדבר אפשרי מבחינה פיזית, יש לרשום את כל המידע הנוגע לרכבים המעורבים. פרטי הנהגים כולל מספר ת.ז. כתובת וטלפון, מספר רישוי הרכב ופרטי פוליסת הביטוח.
בתאונה עצמית, שאינה מעורבת עם כלי רכב אחר:
הקפידו לאסוף ראיות חיצוניות להתרחשות התאונה.
לדוגמא: דו"ח פינוי מד"א ממקום התאונה, שמות עדים לתאונה, דו"ח שמאי או קבלות על תיקון הרכב וכדומה.
חשוב לתקן את הרכב במקום מסודר שמנפיק קבלה ולא לשלם בלי לקבל קבלה על התיקון, מכיוון שהקבלה מהווה ראייה לתשלום ובעקיפין גם להתרחשות הנזק לרכב.
קבלת טיפול רפואי
גם אם אתם מרגישים שהפגיעה היא קלה, פנו לטיפול רפואי. ישנה חשיבות רבה לפנייה לטיפול רפואי בהקדם. ראשית, כדי לערוך בירור רפואי אמיתי, אך גם כדי שהדבר לא יכביד מאוחר יותר על התביעה, היה ותידרש תביעה כזו.
במקרים רבים, הנפגעים לא מתייחסים ברצינות לפגיעות שלהם, בזמן שניתן לאבחן בזמן אמת ממצאים משמעותיים וכתוצאה מכך לקבל פיצוי כספי גבוה. בנוסף, אם לא פניתם לטיפול רפואי, הדבר יקשה בשלב מאוחר יותר על המו"מ מול חברת הביטוח.
פנייה לעורך דין מומחה בדיני נזיקין
בד בבד עם קבלת הטיפול הרפואי, וברגע שהמצב הרפואי מאפשר, יש ליצור קשר עם עו״ד המומחה לדיני נזיקין. לעתים טעות הנובעת מחוסר ידע עלולה להוביל להפסד סכום כסף נכבד. חברות הביטוח לא פעם, מנסות לנצל את היעדר הידע של המבוטחים בשאיפה לשלם כמה שפחות פיצוי מתוך אינטרס ברור. ליווי של מומחים בתחום הנזיקין יסייע לך במקסום התביעה מה שיגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לקבלת פיצויים הולמים.
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים